Post-PC: Waarom Intel Kan niet meer in Denial

Noot van de redactie: Dit is een uitgebreide versie van Pro-Post PC argumenten Jason Perlow in onze Grote Debat Series.

Inderdaad, we leven in het begin van wat Steve Jobs heeft bedacht als de “Post PC” tijdperk. Maar wat betekent “Post-PC” eigenlijk?

Als we te interpreteren van zijn opmerkingen dat de iPad is een “Post-PC” apparaat, dan kan het worden afgeleid dat de tablet en het licht computerapparatuur zijn aan de Personal Computer vervangen.

Maar ik denk dat “Post-PC” omvat een brede set van technologieën die ons uiteindelijk zal leiden in de volgende generatie van Personal Computing als geheel, niet alleen tablets en smartphones.

Een Post-PC-apparaat is elke computer apparaat dat niet hoeft te volledig te vertrouwen op de lokale verwerking om de gebruikerservaring te bieden of niet vertrouwen op de Wintel architectuur op enigerlei wijze vorm dan ook. Dit geldt ook voor meerdere vormfactoren, waaronder tablets, smartphones, Chromebooks evenals Thin Clients, WebTops en Smart Terminals.

Zelfs apparaten zoals de Apple TV en de Roku en de XBOX 360 / Kinect die zijn ontworpen voor pure inhoud consumptie “Post-PC” apparaten, maar ze omvatten nog steeds de bredere definitie van Personal Computing.

Als ik denk aan de “PC” Ik ben nog steeds denken heel veel in termen van de x86 Intel-platform – degene die in gebruik is 30 jaar deze maand.

Terwijl processor kloksnelheden, MIPS, opslagdichtheid en verbeteringen in grafische en I / O hebben dan een factor van enkele duizenden, en transistor dichtheid op de processor verbeterd matrijs zelf dan 1000 keer, uiteindelijk de Intel systeemarchitectuur die we vandaag werking vermenigvuldigd is niet veel anders dan we liepen op de originele 5150 PC.

Inderdaad, hebben verschillende generaties van nieuwe aanwijzingen door aan een groot aantal nieuwe functies te ondersteunen zijn toegevoegd en in 30 jaar, het aanpakken van de instructie woord lengte en het geheugen is gegaan van 16-bit, 32-bits naar 64-bits, maar x86 draagt ​​precies dezelfde erfenis bagage in termen van fundamentele instructieset dat het begon met in 1978 met de originele Intel 8086-8088.

In het kort

Ik besprak dit uitvoerig met Scott Raymond in onze “Blade Runner” Serie toen we bepaald wat de Personal Computing platform voor 2019 zou kunnen uitzien.

Helaas, omdat de vraag naar pc’s afnemen en tablets en VDI toeneemt, wordt de x86 gaat vinden zich meer en meer in het datacenter als een Cloud platform, waar het zal moeten concurreren met IBM POWER platform, System z mainframes evenals degradeerde concurrerende aanbiedingen van Oracle / Fujitsu.

Toenemende afhankelijkheid van Cloud Computing, Virtualisatie en server-based applicaties (Web / VDI) zal een verdere verlaging van de noodzaak van een sterk gelokaliseerde verwerking of reduceren tot een nichemarkt van de gebruikers die krachtige content-creatie werkplekken nodig zijn;. De Wintel architectuur 30 jaar oud en heeft een niveau van afnemende meeropbrengsten in haar vermogen om verder op te schalen in zowel de prestaties van de processor en ook de mogelijkheid om te concurreren als een best of class “Groen” microprocessor architectuur in termen van warmte en energie-efficiëntie bereikt in vergelijking met andere architecturen zoals ARM en PowerPC;. de beweging naar SoC’s (Systems on a Chip) en zeer grote schaal integratie en component consoliderende industrie richting van ARM-gebaseerde en soortgelijke lage-energiesystemen architecturen die zich manifesteren in een grote verscheidenheid van apparaat en het systeem vormfactoren.

In de publieke en private clouds, zullen klanten verwachten om software te kopen als een service of self-geprovisioneerd aanbod op gedeelde privé-infrastructuur. In veel gevallen zal dit zitten op strategisch uitbestede infrastructuur gehost door grote IT-diensten bedrijven als IBM en HP’s EDS en Cloud-specifieke bedrijven als Amazon AWS / EC2 / S3 en Microsoft’s Azure platform.

traditionele klanten van Intel’s zal niet noodzakelijkerwijs eens zelf hun eigen infrastructuur niet meer, dus het zal de totale omvang van hun server markt te beperken.

Geconsolideerde infrastructuur betekent een hogere dichtheid en minder fysieke servers – en uiteindelijk minder x86 silicium footprint.

Dit zal gebeuren op hetzelfde moment dat de eindgebruikers zijn ze ontdekken echt niet full-blown pc’s nodig hebben om productief te zijn of om hun favoriete inhoud verbruikt.

Processors; Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s, processors, Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips; Data Centers; Nvidia lanceert virtuele GPU bewaking, analyse, hardware, AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen

Waarom Intel x86 een “legacy systeem” en het bereiken van het einde van zijn levensduur

De komende tien jaar zal zeer uitdagend voor Intel te zijn als ze niet tot een sterke concurrent voor ARM, POWER en de Mainframe kan komen.

De laatste twee concurrerende platforms zijn erg belangrijk, want de Itanium, die werd ontwikkeld bij Intel en HP’s ‘Big Iron “alternatief voor POWER en Sun / Oracle SPARC zijn wordt grotendeels verlaten door de industrie.

Itanium is nu alleen verkocht in Integrity UNIX-systemen verkocht door Hewlett-Packard en een paar andere resterende niche boutique leveranciers die nog steeds achter IA-64 in de paar HPC-omgevingen die nog niet tot commodity 64-bit x86 Linux bladen zijn gemigreerd.

uitdagingen Intel’s

Wat de toekomst voor het Personal Computing in een post-pc-wereld

De PC is stervende, maar Personal Computing is niet

Microsoft niet langer beschikt over een Itanium-versie van Windows Server en Oracle heeft verlaten alle software-ontwikkeling op het platform, en de diverse Linux-leveranciers en uitkeringen drastisch afgetreden hun steun voor het.

Dus laat dit x86 Intel’s enige Cloud deployment platform.

Terwijl de x86 kan blijven een nuttige technologie in de Cloud lang nadat het belang verliest in de Personal Computing wereld, op schaalvoordelen kan het uiteindelijk niet concurreren met de Big Iron systemen hosting zeer grote multi-tenant Wolken.

Alsof Big Iron is niet al een punt van zorg, hebben we al gezien een indicatie dat zelfs ARM kan doordringen in het datacenter, dat is x86’s bolwerk.

Uiteindelijk, als Intel niet kan komen met een antwoord op een van deze platforms, het moet in ieder geval uitgegroeid tot een toonaangevende producent van ARM-gebaseerde chips, iets wat ze niet moesten doen, omdat de verkoop van hun XScale ARM activa aan Marvell in 2006.

Deze architecturen omvatten ARM of zelfs de PowerPC, die wordt gebruikt in de XBOX 360, Nintendo Wii, de Sony Playstation en IBM System z en POWER 7 computers, zoals degenen die het brein achter de “Watson” computer cluster en Deep waren analytics software die de mensen op de Jeopardy verslaan! spelshow.

De ARM-architectuur, die loopt in de kern van de iPad en Android tablets en alle grote smartphone-platform, is ook een doelwit voor nieuwe Windows 8 besturingssysteem van Microsoft. Dus ook vanuit het perspectief van de Redmond software-gigant, de x86 gaat zijn laatste jaar als een levensvatbaar Personal Computing platform.

ARM is cruciaal voor deze discussie omdat het centraal in de systeemarchitectuur van vele, maar niet alle post-PC-apparaten. Zeker, is het mogelijk om een ​​post-PC-apparaat met behulp van Intel’s Atom chipsets te bouwen, maar ze zijn op een duidelijk nadeel als het gaat om het verbruik van stroom.

Prestaties met ARM-chips op Personal Computing apparaten is een vraag die vaak opkomt als we praten over hoe het uitblinkt in vergelijking met x86. Ik zou graag willen richten dat.

Op dit moment, Intel heeft een duidelijke kloksnelheid, kern tellen en instructie breedte en geheugenbus voordeel ten opzichte van ARM, maar dat gap snel te sluiten binnen vijf jaar.

Echter, de prestaties van belang alleen als typische eindgebruikers in feite een aanzienlijke verslechtering van de prestaties waarnemen. Er zijn tal van eindgebruikers die krachtige pc’s die overkill volledig gekocht toen ze kon brachten 1/2 of 1 / 3e van het geld aan hun werkelijke behoeften aan te pakken hebben.

Met een slim apparaat, zoals een tablet, een smartphone of een Chromebook, niet alleen doen ze meer dan voldoende ervaring te bieden op het gebied van reguliere eindgebruiker acceptatie, maar ze zijn ook minder ingewikkeld te onderhouden en te implementeren in de onderneming.

Daarnaast is in een aantal gevallen, dunne / smart devices zou eigenlijk te bieden superieure prestaties en veerkracht om hun PC tegenhangers wanneer ondersteund door vlezige server infrastructuur, zoals in grote VDI implementaties.

Binnenkort zal ARM-processors 64-bit geheugen adressering en vervolgens 64-bit instructies hebben. In de komende twee tot drie jaar, zullen we ook zien quad, zes en acht-core ARM SoC’s, die hen in staat stellen om de Intel-chips die gebruikt worden in de pc’s van vandaag volledig vervangen, maar misschien wel een veel software moeten worden herschreven om hogere niveaus van parallellisatie drager met hogere kern telt.

Maar Microsoft introduceert een compleet nieuwe software architectuur met Windows 8 en noodlanding op het water een groot deel van zijn erfenis bagage toch. Als je de Metro UI en de nieuwe API’s heb gezien, het draagt ​​weinig gelijkenis met de Windows van de oude.

Het bedrijf heeft al gegaan op de plaat te zeggen dat ARM-gebaseerde Windows 8 tablets zal niet Win32 compatibiliteit dan ook – ze zullen geheel nieuwe apps die draaien op de Metro UI met de nieuwe WinRT of Windows Runtime gebruiken.

Ik heb ook betoogd in het verleden dat Apple is bijna zeker dat moet leiden tot een uniforme systeemarchitectuur voor Mac en iOS die gebaseerd is op multi-core ARM-chips, zodra zij krachtig genoeg om dezelfde soorten workloads die typische gebruikers vandaag de dag tegenkomen verwerken.

De PC-architectuur – die zijn leven bij IBM begon en was aanleiding tot een hele bedrijfstak een wordt vaak simpelweg aangeduid als “Wintel” is vrijwel zeker in de laatste tien jaar in de consument ruimte. Maar betekent dit Personal Computing is stervende met het? Zeker niet.

Door het porten van Windows 8 op de ARM-architectuur, heeft Microsoft zich al voorbereid op de “Post-PC” overgang. Het zal herschrijven populaire software producten zoals Office met behulp van de nieuwe Metro UI en WinRT API’s voor ARM en andere chip-architecturen zoals PowerPC, indien nodig, en toestaan ​​dat Windows 8 op schaal van de laagste vermogen ARM-tablets om de meest krachtige parallel-processing cloud-geoptimaliseerde super-clusters.

Dit is zeker geen nieuwe activiteit voor Microsoft, aangezien het om poort Windows NT meerdere systeemarchitecturen in de jaren 1990. Op een gegeven moment, Windows NT liep ook op de MIPS R4000, de IBM PowerPC, De Intel i860, de DEC Alpha en ook Intel’s Itanium.

Vandaag de dag, slechts 32-bit en 64-bit x86 blijft, maar de NT kernel die we nog steeds gebruiken in zowel de client en server Windows vandaag is altijd ontworpen draagbaar te zijn. Wat is oud is weer nieuw.

Windows zal verder op – met behulp van Cloud en server-gebaseerde technologieën zoals Microsoft RemoteFX op VDI met behulp van thin clients en met lokale applicaties die draaien native op Windows 8 ARM-gebaseerde smart devices.

En zeker Google’s Android zal ook doorgaan met het ontwikkelen en in staat om meer veeleisende workloads zal zijn.

Mobiliteit is een belangrijk onderdeel van de post-PC scenario. Het is veelzeggend dat de grootste groeisector voor de pc-markt in de afgelopen 10 jaar in laptops en notebooks is geweest. Maar voor notebooks tot een efficiënter in termen van levensduur van de batterij van de fundamentele systemen architectuur van de onderliggende OS en microprocessor platform moet veranderen geworden.

Smartphone en tablet gebruik is geëxplodeerd, omdat ze zorgen voor een superieure levensduur van de batterij van een laptop computer en bieden eindgebruikers een constante toegang tot hun bedrijfskritische applicaties, ongeacht of ze op kantoor of Starbucks verbonden met Wi-Fi of in de trein of in de ar met behulp van een 4G mobiele datanetwerk.

Zullen al die de volgende generatie apparaten tablets of smartphones? Nee, ik vind het heel moeilijk om te accepteren dat kantoormedewerkers in staat om volledig uit de buurt van muizen, toetsenborden en grote monitoren touchscreen tablets overgang zal zijn en nog steeds productief.

Tabletten zal een belangrijk onderdeel van onze algemene computerervaring te worden, maar ze zullen niet onze enige raam in Personal Computing, noch zullen zij de voorkeur omgeving waar content creatie daadwerkelijk voordoet.

We zullen beginnen meer en meer vertrouwen op smartphones en tablets versus traditionele pc’s te zien in de komende 18-24 maanden. Buiten dat, kunnen we verwachten dat Apple om een ​​geconsolideerd ARM-gebaseerde systemen architectuur voor haar telefoons, tablets, set-tops en de Mac-gebaseerde systemen te verplaatsen in 2014, met een totale consolidatie van iOS en Mac OS X-productlijn in 2016.

Ik verwacht dat eind 2012 en begin 2013, zullen we zien quad-core Windows 8, Android en iOS-gebaseerde ARM-tablets. En we zullen ook HD LCD-monitoren gebouwd door bedrijven als Samsung met ingebouwde RemoteFX RDSH cliënten die de “Screen” zal toelaten om een ​​lokale pc te vervangen door VDI sessies.

Ik verwacht ook ARM-gebaseerde Windows 8 en Android-gebaseerde laptops te zien in de 2015 en 2016 tijdsbestek ook, die zal worden vervaardigd door de gebruikelijke verdachten – Dell, Lenovo, wie uiteindelijk het bezit van HP’s pc-activiteiten, evenals de Chinese en Taiwanese smartphone en tablet contract ODM willen vertakken naar de ARM-gebaseerde “Ultra-laptop” business.

Dus hebben we binnenkwamen een post-pc-tijdperk? Ja, zonder twijfel. De x86 is absoluut afgegeven haar wandelen papers.

Is Wintel gaan uitgestorven? Vanuit het perspectief van de meerderheid van de eindgebruikers, ja. Maar zal de traditionele Personal Computing ervaring van het hebben van een muis, een toetsenbord en een point and click GUI weg te gaan in het voordeel van touch? Nee.

Toch zal het platform levert het ons in de komende tien jaar vrijwel zeker geen enkele gelijkenis met de PC zijn we op dit moment gebruikt. Zoveel ik kan garanderen.

Is Intel in ontkenning als het gaat om de levensduur van de x86 als de toonaangevende Personal Computing systemen architectuur? Praat terug en laat me weten.

Disclaimer: Mijn Fulltime Werkgever is IBM. Ik schrijf als freelancer voor de website. De postings en meningen op deze blog zijn mijn eigen en niet noodzakelijkerwijs IBM’s posities, strategieën of meningen vertegenwoordigen.

Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s

Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips

Nvidia lanceert virtuele GPU monitoring, analytics

AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen