De veranderende markt voor software: de freemium cloud-model kan uw beste keuze

In onze, eerste artikel in deze serie, De verkoop van software: Waar zijn alle business modellen gegaan ?, we gekeken naar het probleem van traditionele pc indpendent softwareontwikkelaars en onderzocht waarom de nieuwe mobiele app store model niet genoeg om te overleven te garanderen zou kunnen zijn. In dit artikel zullen we een kijkje nemen op de cloud-gebaseerde freemium model te nemen en onderzoeken waarom het eigenlijk een winnende oplossing voor het worstelen PC ISV’s kunnen zijn.

Laten we eens kijken naar de freemium software-as-a-service business model in wat diepte. Het idee van freemium is dat je bij een product te gebruiken voor gratis, maar als je wilt profiteren van extra functies, moet je de dienst te kopen.

Ik begin te geloven dat de beste vervanging model voor dit type van de ontwikkelaar is het SaaS freemium model.

In sommige opzichten is dit bijna als shareware. Terug in de dag, shareware ontwikkelaars verkocht software die u op uw pc (onthouden wanneer u installateurs liep?) Zou installeren en als je het leuk vond, je geld te sturen naar de ontwikkelaar.

Na verloop van tijd, pure shareware veranderd in een model waar ontwikkelaars zouden zowel tijd- of functie-beperking van het product, en ontgrendelen individuele exemplaren van de software met een serienummer of een ander belangrijk mechanisme. Ze wezen verdeeld demo’s die kunnen worden vrijgespeeld in volledige versies.

Deze shareware-afgeleide download-met-ontgrendeling-key model bestaat om deze dag en is het belangrijkste softwareproduct model voor zowel pc’s en Macs. Ja, zowel Apple en Microsoft bieden een halfslachtige poging om een ​​app store voor hun desktop en laptop-besturingssystemen, maar de meeste serieuze ontwikkelaars nog steeds verkopen hun producten de manier waarop ze hebben gedaan sinds de begindagen van het internet.

De voordelen van dit model in vergelijking met de verpakte model zijn duidelijk: er is geen verpakking kosten. Er is een piraterij probleem, maar dat is voor bijna alle software product business modellen (misschien minder voor de SaaS-model dat ik sta op het punt om te bespreken) gemeen.

Daarnaast is een ernstig probleem dat ontwikkelaars hebben met de app stores is dat het heel moeilijk om uit te reiken aan klanten voor extra verkoop, cross-selling, of upgrade verkoop. De app store is eigenaar van het contact met de klant informatie, niet per se de ontwikkelaar. Deze beperking, maar niet universeel in alle app stores, maakt het moeilijk om langdurige relaties met tevreden klanten op te bouwen, te voeden hen, en verkopen ze nieuwe aanbiedingen.

De download-met-ontgrendeling-key model is nog bijna ideaal ten opzichte van de mobiele app store model en het verpakte product model, dat de prijzen nog steeds op een prijs per eenheid die wordt geleverd met ondersteuning, maar er is geen fysieke kosten van verkochte goederen.

Het enige echte nadeel aan het download-met-ontgrendeling-key model is dit: de pc-markt is tanken. Met een beperkte omvang van de markt, kan het model werken, maar er zijn veel minder klanten.

Ik begin te geloven dat de beste vervanging model voor dit type van de ontwikkelaar is het SaaS freemium model.

Net als met de oude shareware / demo model, freemium cloud-producten voorzien in een reeks van functies die potentiële klanten kunnen gratis gebruik maken. Freemium producten zijn zelden de tijd beperkte (of als ze zijn, het is de premium functies die in de tijd beperkte, niet het hele aanbod zijn). In plaats daarvan, de meeste freemium producten geven hun gebruikers de kans om te upgraden naar een premium service die functies en functionaliteit toevoegt aan het product.

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociaal commentaar, Microsoft’s Surface all-in-one PC zei aan de kop van oktober hardware te lanceren; Hands on met de iPhone 7, nieuwe Apple Watch, en AirPods; Google koopt Apigee voor $ 625.000.000

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociaal commentaar, Microsoft’s Surface all-in-one PC zei aan de kop van oktober hardware te lanceren; Hands on met de iPhone 7, nieuwe Apple Watch, en AirPods; Google koopt Apigee voor $ 625.000.000

Er is een ingebouwde lijfrente voor herhaalde verkopen die niet gemakkelijk bestaan ​​in de andere modellen; De prijs per-user-ondersteuning support; Vindbaarheid is makkelijker, er kan een upgrade naar business-class diensten die schaal

Als voorbeeld, laten we eens een kijkje nemen op twee freemium SaaS-producten die ik kocht premium upgrades, en een andere die ik nog aan het onderzoeken.

Laten we beginnen met Evernote. Evernote is, in zijn meest elementaire, een notities en database-applicatie. Als u dit ding op een PC in de jaren 1990 liepen, zou je een UI en een backend-database, samen met een zoekfunctie hebben.

Natuurlijk, want Evernote is online, uw nota’s zijn overal beschikbaar. Evernote begint als een gratis dienst. De basisdienst kunt u 60 MB ter waarde van nota’s of documenten per maand te uploaden, terwijl de premium service verhoogt dat tot 1 GB. De premium-service kunt u ook binnen PDF’s, scans en OCRs beelden sneller te zoeken, biedt een notitie geschiedenis, kunt u notities te delen, kun je offline notebooks maken, biedt PIN sloten voor mobiele, apparaten en biedt wat Evernote noemt “een hoge kwaliteit “support.

Evernote Premium wordt gefactureerd op $ 5 / maand of $ 45 / jaar. Als je erover nadenkt, $ 45 is over wat je terug in de dag voor een basis verpakte software product zou betalen. Ik kom terug naar deze komen in een minuut. Het is een belangrijk punt.

Je kan hebben om apps te ontwikkelen voor alle relevante platforms, niet slechts één; Je kunt beter perfect bepalen uw vrije / premium mix of u misschien niet conversies

Wolk, Cloud computing opgroeit, een API in een tijd, Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux-distro, Cloud; Twilio rolt nieuw bedrijfsplan veelbelovende meer behendigheid, Cloud, Intel, Ericsson uit te breiden samenwerking te richten op media-industrie

Laten we overgaan tot Todoist. Ik verhuisde naar Todoist omdat ik graag hoe gemakkelijk koppelt aan en wijst items to-do vanuit Gmail. Het is extreem glad en het is een positief effect op mijn productiviteit gehad.

Ik heb me aangemeld voor de gratis versie van Todoist en, binnen een dag, was teleurgesteld. Ik kon niet notities maken in mijn to-do’s, dat was een premium functie. Hoewel ik vond het niet erg het kopen van de premium service, ik wilde echt om te beslissen of het product zou doen wat ik wilde voordat de duik te nemen.

Terwijl het toevoegen van toelichting op mijn to-do’s was de functie merkte ik miste, Todoist biedt een breed scala aan extra premium-functies, zoals de mogelijkheid om je herinneringen voor aankomende to-do items tekst, het vermogen om te delen items to-do, en meer kleuren en tags voor categorisatie, bestandsbijlagen, custom search filters, en een aantal fantasie herinnering mechanismen, waaronder locatie gebaseerde herinneringen.

Todoist beschikt niet over een maandelijkse plan, maar de jaarlijkse premie plan is $ 29. Ik vond het genoeg om de sprong te wagen, tekende een paar weken geleden, en ik heb er geen spijt. Op de volgende pagina, zal ik je vertellen de gimmick Todoist gebruikt om te helpen overtuigen me aan te melden.

Nogmaals, er rekening mee dat $ 29 is in het bereik van wat de oude shareware en verpakte producten in het algemeen de kosten voor deze categorie van de software.

Het derde product ik gebruik voor het doel van deze discussie is Pocket. Pocket is een read-overal Web reader, waar u artikelen die u wilt lezen op zak te sturen en je kunt ze later te lezen vanaf elk apparaat of de browser verbinding.

Ik heb Pocket gevonden om een ​​prachtige manier om gelijke tred te houden met mijn lezen zijn. Ik ben niet langer vastgeketend aan de stapel van de open browser tabs ik gebruikt voor het maken voor mijn ‘s ochtends lezen. In plaats daarvan, stuur ik de artikelen aan Pocket en ik kan ze op elk gewenst moment lezen – hoewel ik nog steeds ‘s ochtends leestijd toewijzen om bij te blijven met de belangrijke dingen.

In ieder geval, Pocket Premium is bijna precies dezelfde prijs als Evernote Premium: $ 4,99 per maand of 44,99 $ per jaar (een cent verschil). Ik gok dat dit is geen toeval, omdat een van de premium services Pocket biedt is om artikelen die u hebt gelezen in de eeuwigheid te archiveren – net zoals Evernote. Pocket Premium biedt ook beter zoeken dan de gratis versie van Pocket.

De reden dat ik heb geaarzeld om te upgraden naar Pocket Premium is dat ik mijn artikel archief in Evernote hebt gebouwd en hebben nog niet beslist of ik wil delen ervan te dupliceren in de zak. Dat gezegd hebbende, ik zal waarschijnlijk een upgrade naar de Premium-versie, omdat het zoeken naar artikelen die ik heb gelezen is het zo belangrijk om mijn dagelijkse activiteit die Pocket als back-up voor het geval ik niet iets in Evernote wist te slaan kan dienen.

Hier hebben we drie cloud-gebaseerde producten die een deel van wat werd gedaan in de basis PC nut of productiviteitssoftware, voor slechts ongeveer dezelfde prijs te repliceren.

Er zijn verschillen in het model natuurlijk. Ten eerste, alle drie de producten die ik heb gezegd hebben uitstekende mobiele apps, wat betekent dat (a) als de ontwikkelaars om ontwikkeling te financieren op meer dan één platform en (b) gebruikers kunnen ervoor kiezen om hun producten ongeacht het platform dat ze gebruiken gebruiken .

Voor mij is dit is enorm. Ik spring tussen een PC en Mac tien of meer keer per dag, gebruik ik een iPhone, een iPad, een Nexus 7 en mijn Samsung Galaxy S4 vrij veel door elkaar, en ik wil dat mijn gegevens en tools op elk apparaat ik gebruik.

Kun je je voorstellen, deze dagen, het downloaden van uw e-mail via POP3 en enkel het hebben van het leven op een computer? Stone Age, toch?

Ik moet alles op elk apparaat ik gebruik. Mijn agenda (Google Calendar), mijn e-mail (Gmail), mijn to-do lijst (Todoist), mijn document library (Evernote) en de artikelen die ik nodig om te lezen (Pocket) zijn allemaal beschikbaar voor mij op elk moment, vanaf elke locatie, op elk apparaat.

Evernote, Todoist, en Pocket opvallen omdat ze ondersteunen vrijwel alle platforms die gebruikers zouden kunnen gebruiken. U zult merken dat ik niet heb genoemd cloud-gebaseerde SaaS-producten die geen ondersteuning bieden voor al mijn platforms. Ik gebruik geen. Zelfs QuickBooks online ondersteuning voor iOS en Android-apparaten.

Next up: het business model voor SaaS freemium …

By the way, ik doe meer updates op Twitter en Facebook dan ooit tevoren. Zorg ervoor dat u om mij te volgen op Twitter op @DavidGewirtz en op Facebook op Facebook.com/DavidGewirtz.

Dat brengt ons terug naar het business model voor SaaS freemium. De ontwikkelingskosten zijn hoger dan zowel de traditionele verpakt of demo / shareware model. Ze zijn hoger dan de app store model, ook. SaaS freemium-leveranciers moeten een cloud applicatie en apps voor mobiele platforms en waarschijnlijk desktop platformen te ontwikkelen ook.

In plaats van één of twee binaire bestanden, moeten ze een cloud-infrastructuur te creëren, en ten minste vier unieke binaire uitkeerbare apps en toepassingen. Dat is kostbaar.

Free is een geweldige manier om de kosten van de promotie te verslaan.

De tweede kostenpost is de belasting infrastructuur ten behoeve van de gratis gebruikers. Hoewel de verhouding varieert enorm, overweeg dan jezelf gelukkig als één procent van je gratis gebruikers om te zetten in premie. Dat betekent (best case) elke betaalde de klant nodig heeft om de infrastructuur voor 100 gratis gebruikers te ondersteunen.

Terwijl ik een ton van de data in Evernote op te slaan en ik zou hetzelfde doen als ik ervoor kiezen om te upgraden naar Pocket, bewaar ik heel weinig feitelijke gegevens in Todoist. Sommige gebruikers kunnen gebruik maken van een grote hoeveelheid gegevens gehechtheid, maar to-do lijst opslaginfrastructuur voor 100 gebruikers uit mijn $ 29 is waarschijnlijk niet erg duur. Daarentegen moeten de Evernote en Pocket IT mensen om opslag gebruik te beheren heel voorzichtig, omdat de gratis gebruikers nog steeds met behulp van een veel ruimte.

Dat gezegd hebbende, Evernote beperkt gratis gebruikers het uploaden van minder dan een gigabyte per jaar. Met behulp van Amazon Web Services als een prijsmodel, dat een gratis gebruiker betekent kost Evernote twee tot drie cent per jaar aan opslagcapaciteit. Mijn $ 45 premiebetaling laat Evernote om iets in de orde van 1500 gratis gebruikers te ondersteunen.

Conversies zijn van essentieel belang, en dat is waar veel van de dot-com bubble bedrijven mis ging. Evernote, Pocket, Todoist, en de andere bedrijven als ze nodig om zeker te zijn dat genoeg van een percentage van hun vrije afnemers te zetten.

Ik al eerder geklaagd over het feit dat de gratis versie van Todoist geen notities heeft gesteund in to-dos. Ongeveer drie dagen nadat ik aangemeld voor de gratis dienst, kreeg ik een briefje van het bedrijf dat ze me een upgrade naar premium gratis – voor een maand. Met behulp van de drugsdealer analogie, gaven ze me mijn eerste smaak gratis. Ik vond het, en ik wilde niet te verliezen de premium services, dus ik kocht. Todoist kregen hun bekering.

Free is een geweldige manier om de kosten van de promotie te verslaan. Mensen zijn vaak zeer bereid om te proberen een gratis dienst. Hierdoor plaats aangaan veel marketingkosten, bedrijven kunnen gewoon bieden hun vrije versie, en ze verhogen detecteerbaarheid. Dit is de reden waarom in-app aankopen in mobiele apps genereren zo veel meer inkomsten dan de betaalde apps. Het gratis aanbod krijgt de klant in de deur en de upgrades zijn wat hen te pony het geld.

Hoewel er miljoenen van apps in de Google Play en iOS app stores, zijn er niet zo veel in de Chrome en Firefox webwinkel equivalenten. Hierdoor SaaS freemium vindbaarheid staat een veel grotere kans op succes met de toevoeging van een toepassing of eenvoudige uitbreiding. Er is ook genoeg geld in SaaS premie aan een sales team te ondersteunen. Vindbaarheid is niet de enige manier waarop je kunt klanten te bereiken. Je kunt eigenlijk veroorloven om te bellen over de vermoedelijke vooruitzichten.

Prijs punt is interessant. De prijs punten voor web app premium diensten zijn nog veel meer in lijn met de oude school pc-software prijzen dan apps. Neem Todoist, bijvoorbeeld. Een to-do app in de iPhone app store kunnen verkopen voor een bok of, beste geval, drie dollar. Maar als een web app premium upgrade, Todoist is de verkoop van hun service voor 10 keer dat bedrag.

Prijsstelling in de dubbele cijfers dollar zorgt voor het bieden van klantondersteuning ook. Een van de voordelen van het freemium model is dat je kunt uw steun van de gratis versie (die over het algemeen ook zal ondersteunen een aantal premium klanten) op forums en het opzetten van de traditionele helpdesk ondersteunende diensten crowdsourcen voor de kleinere percentage van de betalende klanten.

Er is nog een andere heel tastbaar voordeel voor de premium-service model over zowel de App Store-model en de traditionele pc-verkoop: abonnementen zijn lijfrentes. De oude PC product bedrijf ingeroepen aanzwengelen en upgrades, en overtuigende gebruikers in staat om zowel te betalen voor de upgrade en installeren van de upgrade. Zonder een regelmatige upgrade bedrijf, software bedrijven waren over het algemeen niet duurzaam.

Maar met SaaS, je bent de verkoop van een maandelijkse of jaarlijkse service die automatisch kan vernieuwen. Toegegeven, je bent waarschijnlijk een meetbaar aantal annuleringen, maar u waarschijnlijk een veel grotere reeks automatische “what the heck” vernieuwingen hebben bent dan je mensen zou overtuigen om nieuwe orders te plaatsen voor upgrades.

De SaaS freemium-model maakt nog meer zin nu als gevolg van de beschikbaarheid van on-demand infrastructuur, zoals Amazon Web Services. Zelfs vijf jaar geleden, de beschikbaarheid van zeer goedkoop, zeer schaalbaar, pay-as-you-need infrastructuur was niet rond.

Ontwikkelaars terug in de dag zou hebben gehad om te bouwen van hun eigen infrastructuur, en de belasting op hun spullen zouden nooit de koopgedrag van de klanten zijn afgestemd. Dit betekende dat grote, dikke kapitaalkosten vaak moest gebeuren op zijn minst geschikte tijden.

AWS en diensten als het volledig te elimineren dat probleem. Het is heel goed mogelijk om weerstand aanpassen direct verband gebruikerseisen, en daardoor wordt de sleutel prijzen serviceprovider om de extra belasting van de vrije gebruikers.

Laten we vergelijken deze modellen nu dat we kijken naar elk van hen. We zullen de tafel we in het eerste artikel geïntroduceerd te nemen en uit te breiden op dat hier

Geen

Geen

Geen

Geen

Geen

Geen

Soms back-end services

Veel lager

Vergelijkbaar met verpakte producten

Nee

zelfs niet mogelijk

Algemeen

70%

100%, tenzij het gebruik van VAR’s te doen toegevoegde waarde distributie

Soms, maar vaak gratis upgrades tenzij nieuw product geïntroduceerd

Dit is een herhaling-billing lijfrente business model

30 dagen of zo

Credit card billing of individuele zakelijke contracten

Onmogelijk

Lopende het kader van het gebruik van het product

Op het eerste gezicht ziet het er net als de SaaS freemium model is de winnaar. Maar hier is een belangrijke waarschuwing: de formule van precies wat u te bieden tussen gratis en premium moet perfect zijn of u kunt niet conversies te genereren.

Tot slot is er een extra voordeel Ik heb het zien in de SaaS freemium business model: business-class plannen. Zowel Evernote en Todoist bieden gratis, premium en business-class plannen. De businessplannen voeg extra beheer en functies voor samenwerking, verhogen van de inkomsten basis hoger, en zorgen voor een extra bron van inkomsten schaalbare.

Mijn belangrijkste uitgangspunt, kan dat freemium SaaS een geldig vervangend business model voor verpakte software producten dan apps komt neer op een paar belangrijke punten

Maar…

Afgezien van wat ik hier heb besproken, zijn er vele andere freemium SaaS business modellen met een breed scala aan prijzen, upsells, en opties. Wat ik koos om zich te concentreren op hier waren die die prijs-analoog is aan meer traditionele pc-software de prijzen waren.

Houd in gedachten dat de geheime saus is niet de prijzen vergelijkbaar met de oude PC-software. De geheime saus is het vinden van dat exacte balans van de waarde en de prijs die de conversie van gebruikers-as-profiteurs aan betalende klanten zal aanmoedigen. Het vinden van deze sweet spot is geen gemakkelijke taak, maar het moet centraal staan ​​in uw hele product prijsstrategie zijn.

Vandaag de dag, als ik een software bedrijf begonnen of het bouwen van een product, zou ik het freemium SaaS-model te gaan. Ik ken geen ander model dat in het bijzonder is het opstarten of bootstrap-vriendelijke dat is niet een volledige schot in het donker op het gebied van de voorspelbaarheid van het succes te zien.

En nee, ik ga niet uit en het starten van een softwarebedrijf. Ik liep een software bedrijf voor de komende jaren. Er zijn geweest, hebben de T-shirts. Maar als je het starten van een freemium SaaS bedrijf, laat het me weten hoe dicht bij mijn analyse is om uw ervaring.

By the way, ik doe meer updates op Twitter en Facebook dan ooit tevoren. Zorg ervoor dat u om mij te volgen op Twitter op @DavidGewirtz en op Facebook op Facebook.com/DavidGewirtz.

Cloud computing groeit op, een API in een tijd

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Twilio rolt nieuw bedrijfsplan veelbelovende meer behendigheid

Intel, Ericsson uit te breiden samenwerking te richten op media-industrie