Spark: De eerste vrije-software, Linux tablet is op zijn manier

Say hi to Spark, de eerste vrije software, Linux tablet.

Open-source software en Linux, dankzij Android, is goed vertegenwoordigd op tablets. Maar, als je niet wilt om te gaan met de eigen firmware en software, heb je pech … tot nu toe. Aaron Seigo, één van de KDE ‘s lead developers, en zijn team zijn zo ongeveer klaar om te rollen-out de eerste tablet volledig gebaseerd op Linux en vrije software: The Spark.

Voor degenen onder u die op dit moment een beetje verbaasd – “Maar, is niet Android gebaseerd op Linux ??” Laat ik beginnen met uit te leggen dat ja, Android is Linux en open-source software. Maar, zijn implementaties op diverse smartphones en tablets gebruikt altijd een aantal proprietary software, firmware, en / of wiggen om de code te combineren tot een werkend apparaat. Spark verschilt.

Zoals Seigo legt uit: “We hebben besloten om te gaan met Mer, de gemeenschap voortzetting van MeeGo, als onze uitvalsbasis OSS [open-source software]. Met de geweldige hulp van de Mer gemeenschap, zijn we in staat om een ​​niet-Android brengen geweest, ingebouwde-from-source kernel op het apparaat en zelfs opstarten in Plasma Active. Er is nog veel werk vertrokken, en we doen nog wat binary drivers, maar deze vooruitgang is al een enorme koevoet dat is nieuwsgierige de deuren open die zijn gesloten op de wereld van de ARM-gebaseerde apparaten. ”

Seigo vervolgt: “Op dit moment zijn we nog steeds zitten met een paar binary drivers die niet een perfecte situatie. Na verloop van tijd ben ik ervan overtuigd dat we de binary drivers uit het beeld te krijgen, één voor één, zelfs als het kost tijd , inspanning en wat pijn. we hebben al in geslaagd om de bron voor sommige chauffeurs die nog niet eerder beschikbaar, zodat het traject is goed waren te krijgen. Als we wachten naar perfectie, maar we zullen nooit ergens te komen, omdat we nodig hebben om vrij te geven en druk op de status quo niveau van openheid mijn inch verder inch door het maken van releases. Het zal incrementeel zijn, maar we zijn nu al verder dan anderen hebben gekregen. ”

Om terug te komen van de tablet, is de hardware aangedreven door 1GHz Amlogic ARM-processor, Mali-400 GPU, 512 MB RAM, 4GB intern geheugen plus SD-kaartslot, een 7 “capacitive multi-touch scherm en 802.11n Wi-Fi-connectiviteit. De lijst prijs zal 200 euro of ongeveer $ 260. Er is nog geen woord al aan waar het beschikbaar zal zijn of zelfs als het beschikbaar in de VS zal zijn

Als de tablet is, zoals Kjetil Kilhavn, een SAP consultant en KDE gebruiker speculeert, is opgebouwd rond de A9 Zenithink ZT-280 C71 tablet, het heeft een 7 “(16: 9) formaat scherm met 800 x 480 resolutie het ook. zou een 1,3 MegaPixel camera aan de voorkant, ingebouwde microfoon en stereo speakers.

Als de software bovenop Mer, zal de Spark gebruiken KDE Plasma Active voor de gebruikersinterface (UI). Plasma Active draait op de traditionele Linux-desktop stack, met inbegrip van de Linux-kernel, Qt, en Plasma Framework KDE’s. De gebruikersinterface maakt gebruik van Plasma Quick, een declaratieve markup language. Dit op zijn beurt is gebaseerd op Qt Quick, een gebruiksvriendelijke interface software development kit en framework. Boven dat, zoals Seigo benadrukt: “Alle bovenstaande code in de kernel en het grootste deel van de kernel zelf is al open en beschikbaar om te downloaden op dit moment.”

Bovendien, in tegenstelling tot sommige telefoon leveranciers en hardware fabrikanten die nog steeds vechten om u te houden van het opstarten van uw eigen besturingssysteem op hun apparaten, in de Spark, volgens Seigo, “openheid en vrijheid gaat veel dieper in Spark dan alleen het gebruik van GPL en BSD licentie gegeven code. zo wordt de boot loader niet op slot zodat u uw eigen besturingssysteem kunt opstarten als je wilt. u kunt uw eigen apps te installeren, kunt u zelfs voorzien van uw eigen app leveringssysteem. u kunt de Open Build service te gebruiken leveren software op de top van de Mer kern. dat is geen eigendom van de open licentie, maar van ons verlangen om apparaten te leveren dat je niet alleen de aankoop, maar wenst u eigenaar. ”

Seigo ging verder, “De inhoud winkel gaat ook interessant zijn. Bij de vrijgave, zal de klant gratis software en de API’s [application programming interface] openlijk gedocumenteerd zodat anderen front-ends kan schrijven. Het meest interessante is echter de server kant. het is ontworpen op een zodanige wijze dat andere mensen met andere apparaten of concepten die dezelfde back-end kunnen gebruiken om hun eigen winkels te maken. het ondersteunt het idee van een enkele, grote set van de inhoud die vervolgens kunnen worden samengesteld in een aantal van verschillende winkels met verschillende focussen en levering doelstellingen.

Maar wat als het project niet af te nemen, zult u worden gelaten met een verweesde systeem ala HP en WebOS? Nee.

Seigo staten, “On release, zullen we het verstrekken van een garantie dat als het project overlijdt of we allemaal omvallen, de back-end-code voor de winkel zal onmiddellijk beschikbaar als download onder een vrije software licentie gemaakt. Hopelijk is het niet komen die, natuurlijk. Zodra we zijn blij met de uitvoering en de schaalbaarheid van het, zullen we het maken van de back-end te openen als goed. we hebben ervoor gekozen om die release uit te stellen omdat we niet wilt dat anderen het opzetten van hun eigen gehoste winkels voordat we hebben er alle vertrouwen in de interne ontwerp onszelf. ”

Wil meer weten? We zullen moeten wachten. Seigo belooft hij zal meer vragen op 2 februari te beantwoorden.

Ik denk dat dit is een veelbelovend project. Terwijl de mensen die onmiddellijk zullen vinden het de meest interessante is open-source en gratis software-ontwikkelaars en gadget honden, kan ik ook de Spark een rol spelen in de e-boek van de toekomst. Zoals Seigo opmerkt, de winkel back-end code zelf kan zeer nuttig zijn voor scholen “het opzetten van een ‘store’ met leermiddelen en content met toegekend aan hun studenten toegang.”

Hoewel er geen iPad killer, kan de Spark net wat er nodig is om een ​​vuur te ontsteken onder innovatieve vrije en open-source software tabletten. Ik zal zeer geïnteresseerd in het zien waar dit project gaat en wat komt van anderen in reactie daarop.

 verhalen

Wolk, Cloud software maker Coupa bestanden voor $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software;? TechnologyOne tekenen AU $ 6,2m deal met de landbouw; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Kan Ubuntu Linux te winnen op smartphones en tablets?

Textbook van de Toekomst: De hardware

Het tweesnijdend zwaard tegenover concurrenten van de iPad

Windows 8 versus Android tablets: Wie heeft de rand? Probeer niet

Hey, Motorola! Waar is dat ontgrendelde bootloader u beloofd?

Cloud software maker Coupa bestanden voor $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tekent AU $ 6,2m deal met Landbouw

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro