Zuckerberg zal niet delen – IPO zal zijn totale controle te houden

(The Facebook Campus: One, Hacker Way Foto door Tom Foremski..)

Lucy Marcus, een belangrijke verdediger voor de hervorming van de boardrooms, is zeer kritisch over de bedrijfsstructuur van Facebook, naar aanleiding van een “Aandeelhouder Spring”, waar de directies van veel grote bedrijven geconfronteerd met boze aandeelhouders.

In de jaarlijkse vergadering na de jaarlijkse vergadering over de hele wereld, hebben boards genomen om taak door investeerders en andere belanghebbenden over een breed scala aan onderwerpen: de beloning, raad samenstelling, de bevoegdheid, de diversiteit, de stemming control, dubbele voorraad, en nog veel meer … Geen sector heeft immuun geweest, geen regisseur is onaantastbaar geweest.

Maar Facebook heeft een structuur die het mogelijk maakt mede-oprichter Mark Zuckerberg volledige controle naar aanleiding van de IPO te behouden aangenomen, het is alsof het een eigen, en niet een publiekrechtelijk lichaam.

Facebook zwemt tegen de stroom van een wereldwijde beweging in de richting van transparantie, betrokkenheid en checks and balances.

Ga naar Reuters en lezen

Facebook versus de Aandeelhouder Spring | Lucy P. Marcus

Foremski’s Take: Facebook was niet geïnteresseerd in de hervorming van Wall Street met zijn beursgang, als Google probeerde te maken met de nederlandse veilingproces en opschepperig de grote beleggingsondernemingen. Het is dus niet verwonderlijk dat Facebook is niet geïnteresseerd in de aanneming van een meer open onderneming governance structuur.

In feite, heeft Facebook [$ FB] [$ GOOG] bedrijfsstructuur Google’s zo goed als het kon, en zelfs verbeterd is gekopieerd. De two-tier aandelen waar de aandelen met voorkennis hebben tien keer de stemrechten gemeenschappelijk is voor beide bedrijven. Mark Zuckerberg bedacht een extra manier van het houden van controle die de oprichters van Google missen: hij slaagde erin om de stemrechten van aandelen die hij in de secundaire markten hadden verkocht te behouden.

Social Enterprise; LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform; CXO; Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20, Apple, Twitter’s reactie op de Apple Launch, Social Enterprise, Micro-beïnvloeders veranderen de manier waarop merken doen social marketing volgens nieuw rapport

Naar aanleiding van de beursgang de heer Zuckerberg zal ongeveer 56% van het bedrijf te controleren. Met dat veel macht, is er weinig dat aandeelhouders kunnen doen om bedrijfs- bestuur of strategie uit te dagen.

Eigendom van Facebook zou moeten breed verspreid door de belangrijkste aandeelhouders en de two-tier aandelenstructuur geëlimineerd, voordat raad Facebook’s verantwoording verschuldigd is aan de georganiseerde acties van aandeelhouders zou kunnen worden gemaakt.

Dat is niet van plan om op elk moment snel gebeuren. De heer Zuckerberg heeft duidelijk gemaakt dat hij niet geïnteresseerd is in het geld. In feite is hij de verkoop van aandelen in de eerste plaats, zodat hij dat hij kan betalen de belasting op de aandelen dat onvoorwaardelijk wordt in het komende jaar. Zijn acties laten zien dat hij zeer gemotiveerd in het houden van totale controle over Facebook.

Google-oprichters hebben ook geen plannen om hun controle los te maken over het bord en recent maatregelen genomen om ervoor te zorgen insiders gehouden meerderheid controle, zelfs als ze hun aandelen hebben verkocht te maken. Beide bedrijven geloven dat hun oprichters een betere baan kan doen loopt het bedrijf als ze niet te maken hebben met mogelijke acties van aandeelhouders. Bedrijven zoals Yahoo! hebben gestreden met veel groepen aandeelhouders de afgelopen tien jaar, het creëren van een grote afleiding voor het management.

De heer Zuckerberg heeft geen interesse in een “Aandeelhouder Lente” net zoals hij geen interesse in de “Arabische Lente”, die door de media had omschreven als een “Facebook revolutie gehad.

In zijn IPO brief sprak de heer Zuckerberg nobel over de ‘enorme kans om iedereen in de wereld verbonden, om iedereen een stem te geven en te helpen om de samenleving voor de toekomst. ”

Maar nergens in zijn IPO brief noemt hij de “Arabische Lente”, die een perfect voorbeeld van de manier waarop Facebook heeft al geholpen zou worden “transformeren samenleving voor de toekomst.” [Hij waarschijnlijk niet willen verknoeien zijn toekomst kansen in China.]

De heer Zuckerberg is niet ingegeven door sociaal activisme en transformatie, zoals de oprichters van Google waren, het opzetten van de Google Foundation, de vaststelling van een ambitieus mantra ‘wees niet kwaad’, en zijn zeer gemotiveerd om geld en invloed te gebruiken om belangrijke vooruitgang in de ontwikkeling van energie, transport, en zelfs de verkenning van de ruimte.

De oprichters van Google echt willen de wereld veranderen, en op een manier die veel verder gaan dan hun dag banen, de saaie bedrijf van het publiceren van een index van digitale content.

De heer Zuckerberg vindt nog steeds zijn Facebook-wereld heel interessant, en in tegenstelling tot de oprichters van Google, hij is minder geïnteresseerd in dingen buiten het. Hij wil de infrastructuur voor deze nieuwe opkomende Internet, het sociale internet, deze twee-weg-en-alle-richtingen verbonden Internet op te bouwen.

In zijn brief schrijft hij IPO

De omvang van de technologie en infrastructuur die moet worden gebouwd is ongekend, en we geloven dat dit is het belangrijkste probleem dat we kunnen richten op.

Het is duidelijk dat de heer Zuckerberg heeft niet de intentie wordt afgeleid van zijn infrastructuur missie door een “Aandeelhouder Spring” of een “Arabische lente” of enige andere vorm van afleiding, zelfs de IPO.

Bij de beursgang werd aangekondigd, Facebook verspreid honderden affiches in werkgebieden met de opdracht: “. Geconcentreerd verblijf & Keep Shipping”

Focus is goed, maar een smalle focus van een bedrijf als belangrijk Facebook, is geen goede zaak. En het is niet goed voor de aandeelhouders. Ik heb vaak geschreven over het belang voor bedrijven om te weten en begrijpen de cultuur van de samenleving waarin ze bestaan. Alle bedrijven zijn culturele artefacten en ze ophouden te bestaan ​​wanneer zij uit het oog dat de verbinding wordt verbroken. Een smalle visie is zelden een deugd geweest.

LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform

Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20

Twitter’s reactie op de Apple Launch

Micro-beïnvloeders veranderen de manier waarop merken doen social marketing volgens nieuw rapport