RIM’s PlayBook: Is het een Android Frankenberry?

In de steeds evoluerende saga van bizarre wetenschap omliggende RIM’s 7 “tablet, heeft een vreemde gerucht ontstond over mogelijke Android compatibiliteit.

Het verhaal achter Research In Motion (RIM) BlackBerry PlayBook en de ontwikkeling van het pad in-progress kreeg een beetje raar vandaag toen Boy Genius Report meldde op een gerucht mogelijke Android-compatibiliteitsmodus in ontwikkeling bij het bedrijf QNX kwaad hol in Ottawa.

Hoe zou het de PlayBook in staat zijn om Android-applicaties te draaien? Door middel van een native haven van Google’s Dalvik Virtual Machine, de pseudo-Java VM (JVM), die in de kern van het Android OS ligt.

Nu wil ik u wijzen op dit artikel dat ik schreef terug in mei 2009, die precies beschrijft hoe RIM dit zou kunnen bereiken, maar zo dat je een compleet voedzaam ontbijt niet van deze post, zal ik je vertellen hoe de “Frankenberry” zou aan het licht komen, opnieuw.

Op het moment heb ik voorgesteld dat RIM een inwoner haven van Dalvik kon doen om het de BlackBerry OS, zodat de smartphones zou kunnen profiteren van de Android-applicatie-ecosysteem. Echter, zou het niveau van de inspanning die nodig is aanzienlijk zijn, en ik dacht dat het waarschijnlijk meer zin had voor RIM gewoon om te verhuizen naar een Android-gebaseerde platform in plaats van te gaan door al die moeite.

Flash vooruit een jaar later tot en met april 2010. RIM koopt QNX, een Ontario, Canada gevestigde ontwikkelaar van een eigen-microkernel gebaseerd UNIX-achtig besturingssysteem, en in september bekend dat zij heeft besloten om het te gebruiken als de kern van haar BlackBerry PlayBook en uiteindelijk, toekomstige BlackBerry-smartphones.

In eerste instantie, de PlayBook is om te starten met Adobe AIR-gebaseerde applicaties. Legacy-ondersteuning voor de BlackBerry OS apps die draaien op speciale uitvoering van de J2ME RIM’s, zal later komen. A “native” QNX developer kit voor C / C ++ en OpenGL 3D graphics is ook de bedoeling, en ontwikkelaars wordt verwacht dat zij hun handen op deze nieuwe SDK, hopelijk in de nabije toekomst.

Toch is er het probleem dat de BlackBerry in het spel ver achter op het gebied van applicatie aanbod komt als een gloednieuwe speler wanneer het product lanceringen, en zij zullen zijn in vergelijking met de iPad, of zelfs de eerste 4G Android 3.0 “Honeycomb” tabletten, zoals de Motorola XOOM, die als gevolg van eind Q1 2011 zijn.

Op basis van mijn gesprekken met diverse ontwikkelaars die ik heb gesproken, heeft als reactie op de PlayBook native AIR platform lauw was op zijn best, en RIM’s traditionele J2ME ontwikkelaars voel me behoorlijk verbrand, omdat ze als tweederangs burgers behandeld met de PlayBook niet met Java-ondersteuning tijdens de ramp-up naar het product te lanceren.

Een Dalvik-gebaseerde PlayBook heeft de allure van last-minute vertwijfeling over.

Toch zou de mogelijkheid voor de PlayBook om Android apps dwingend zijn – maar het zou een Frankenstein-achtig apparaat, noch BlackBerry of Android. Het zou enkele bizarre hybride van beide.

Porten Dalvik naar QNX zou veel minder van een poging dan het maken van het uit te voeren op RIM’s legacy BlackBerry OS, want QNX deelt hetzelfde POSIX wortels als Linux doet, die loopt in de kern van Android. Effectief, dit zou niet anders dan het porten van een Java-implementatie van de ene UNIX OS naar de andere, omdat ze eenzelfde ontwikkeling toolchains gebruiken.

Apple; Deze iPhones en iPads zal al achterhaald op 13 september; mobiliteit; gratis iPhone 7 aanbod van T-Mobile vraagt ​​upfront kosten en veel geduld, de iPhone; Hier is wat Android-eigenaren doen als Apple brengt een nieuwe iPhone, innovatie;? M2M-markt stuitert terug in Brazilië

Dalvik bytecode voor ARM zou gewoon “run”, voor het grootste deel, hoewel er een aantal platform-specifieke verschillen die ontwikkelaars zouden kunnen leiden tot een aantal agita bij het porten van hun apps zou zijn.

En natuurlijk, alleen “Pure” Dalvik toepassingen zouden werken zonder al te veel gedoe over. Alles wat de Native Android (NDK) ondersteuning gebruikt, zoals veel van de games die draaien op dat platform en het gebruik van Linux ontwikkeling bibliotheken niet zou werken uit de doos, tenzij de vereiste C / C ++ shared libraries direct werden geport naar de inheemse QNX OS.

En zelfs als je ze kon opnieuw compileren, zijn er tal van problemen met licenties die u nodig heeft te kampen met als ontwikkelaar, zoals de verschillende open source licenties waaronder GPL als co-mingling met QNX code. Het kan krijgen rommelig.

Voorbij het overdragen uitdagingen, is er ook de kwestie van de Java-licentie. Om uit gunsights Larry Ellison’s te blijven, zou RIM moeten overhandigen een aanzienlijke som geld over aan Oracle octrooi schadeloosstelling en auteursrechten te dekken, en ik weet zeker dat hun bestaande Java-licentie die ze gebruiken op de BlackBerry OS niet doet bedekken het al.

Bovendien, met Dalvik op de PlayBook garandeert niet dat het een bibliotheek van toepassingen om ofwel draaien zal hebben. Het is onwaarschijnlijk dat Google de PlayBook zou certificeren als een Android-variant om de toegang tot de Android Market te krijgen. Ik heb ook niet zien RIM te willen beide leuk om te spelen met Google, omdat er geen manier waarop ze konden app downloads inkomsten te genereren met behulp van Google’s Market.

In plaats daarvan, RIM zou moeten Android-pakket steun op te bouwen in hun BlackBerry App World, en ontwikkelaars zou hebben om hun applicaties, opnieuw verpakt en getest op de PlayBook’s Frankenstein Dalvik variant opnieuw in te dienen.

Heck, als ze gaan om te gaan door al deze problemen, ze kan net zo goed alleen het installeren van een volwaardige mobiele hypervisor op QNX, virtualiseren werkelijke Android, en noemen het een dag.

Dus de vraag “Is dit doenbaar” wordt beantwoord – Ja. Toch zal RIM ook daadwerkelijk te gaan onderaan deze bizarro pad? Wie weet. Zou Android applicatie ondersteuning maak je meer kans op een PlayBook te kopen meer dan een concurrerend apparaat? Praat terug en laat me weten.

Deze iPhones en iPads zal al achterhaald op 13 september

T-Mobile gratis iPhone 7 aanbieding geldt upfront kosten en veel geduld

Hier is wat Android-eigenaren doen als Apple brengt een nieuwe iPhone

? M2M markt stuitert terug in Brazilië